Garšu maģija

Garšu maģija ir vairāk par “kaut ko apēst” un “garšīgi”, tā ir veseluma viena no alķīmijām. Sadarbojoties un sajūtoties ar kakao arvien ciešāk ir skaidrs, ka katra Kakao pupiņa ne tikai nes sevī vispārējo stāstu par Kakao uzturvērtību, īpašībām un to ietekmi uz ķermeni, emocijām un garu, bet tā atver savu padziļināto stāstu. 

Jau apskatot katru pupiņu no sava reģiona ir acīmredzami, ka katra savā ārējā izskatā ir atšķirīga un tas nozīmē, ka tā katra var piedāvāt citādu ceļojumu (pie katra kakao apraksta ir arī garšu nianšu klasifikācija). Šeit tāds neliels piliens okeānā no internetā atrodamās informācijas un sajūtām par garšām. Tas ir aicinājums ļaut sev atvērt citādu jušanu, it kā kakao, bet patiesībā savu.

Varu teikt, ka mūsu sajūtas, baudot kakao smaržas un garšas sāk spēlēt krāsu un frekvenču spēles, katra reģiona kakao iekrāsojot citadā gleznā. Tēlaini sakot, katrs kakao ir īpaša glezna, kura raisa atšķirīgas sajūtas, katram mazliet citādas un katram dažādos laikos un apstākļos citādas. Katrs ierauga sev vajadzīgo, ja vien atslābina “es zinu” un atver “es jūtu un uzticos”. 

Kakao ir kā dabas velte, kas ļauj ieraudzīt savus patiesos iekšējos stāvokļus un tos līdzsvarot, dāvājot sev jaunu skatījumu uz sevi un to ko radām.

Ājurvēda apraksta 6 bāzes garšas — salds, sāļš, skābs, ass, savelkošs un rūgts. Un tās ir atvasinātas no piecu elementu ietekmes — ētera, gaisa, uguns, ūdens un zemes.

Ar garšām varam gan pastiprināt, gan vājināt dažādas ietekmes, tāpēc nozīmīgi ir būt apzinātam par to, ko izvelamies smaržot, garšot un apēst. Uzturs ir par mērenību, apzinātību un baudu. 

Piemēram, ja jūties emocionāli nelīdzsvarots (dusmas, vilšanās, skumjas, mīlestības trūkums  utt.) gribēsies tās garšas, kas saistītas ar šīm emocijām, neapzināti vēloties atgūt savu līdzsvaru. Vēlamā garša var atklāt patieso iekšpusē, arī, ja to nevēlamies ieraudzīt. Jāpieiet apzināti, jo garša, pēc kuras ilgojies un tāpēc patērē vairāk var izraisīt nelīdzsvarotību, nevis radīt lielāku līdzsvaru.

Kakao pats par sevi satur dažādu garšu nianses, bet to papildinot ar salinātājiem un garšvielām, zāļu augiem var iekrāsot citādus stāvokļus un sajūtas, radot vajadzīgo līdzsvaru.

Lai gan zināt ir labi, bet mēs aicinām arvien vairāk attīstīt savu iekšējo jušanu, pataustīt, pasmaržot un sajust, vai tas ir mans, vai tas prasās būt pamanīts un izcelts no dzīlēm, vai līdzsvarots. Ļauties sevis iepazīšanas ceļojumam! 

 Ja prasās kāda no garšām, tad organisms aicina līdzsvarot kāda stāvokļa nelīdzsvarotību (ar mēru) un atgūt veselumu. Un ja to apvieno ar Kakao stāstu un īpašībām, process notiek meditatīvi, fokusēti un iekļaujoši, saskaņoti.

Stihijas

Zeme, Uguns, Gaiss, Ūdens, Ēters

Zeme : izpaužas kā stabilitāte, īpašības: vēss, stabils, smags, sauss, raupjš, blīvs, blāvs un ciets. Ķermenī tas parādās kā izaugsme, uzkrāšanās un atbalsts; muskuļu audi, taukaudi un kaulu cietā daļa ir atkarīgi no Zemes elementa. Emocionāli: piezemēts un pārliecināts, tomēr elastīgs, pieņem pārdomātus lēmumus un nešaubās par sevi, tos realizējot.

Uguns : transformācijas princips. Organismā tas visspilgtāk izpaužas gremošanas liesmā. Uguns stihija izpaužas kā karsts, ass, spilgts, virzās uz augšu un izplatās. Uguns stihija pārvalda arī visas pārvērtības, kas notiek organismā — no pārtikas sagremošanas līdz ideju pārvēršanai izpratnē. Kad pauž  “veselīgu” uguni, izpaužas līdzjūtība, dabiska spēja priecāties, dāsnums un entuziasms. Uguns elements sniedz  inteliģenci, spēju un drosmi transformēt no vecā uz jaunu, sasniegtu dziļāku izpratni. Laba sāta sajūta, gremošana un izvadīšana ir regulāra un vienkārša. Ādai ir veselīgs spīdums un siltums un acis mirdzošas.

Gaiss : virza kustību visās tās formās un tas ir arī spēks, īpašības: auksts, sauss, raupjš, neregulārs, nestabils (mobils), smalks un viegls. Visas kustības, kas notiek ķermenī – no procesiem zarnās līdz domu un sajūtu kustībai. Ja to pauž veselīgi, piemīt dabiski vieglas darba spējas, bezrūpīga izturība un entuziasms rodas dabiski, iekšēja motivācija un radošums, plūst iedvesma, arī abstrakcijas spējas un savienojums ar neapzināto. Fokuss nāk dabiski. Visas kustības un cikli ķermenī notiek ar regulāru ritmu un savlaicīgumu. Nav ne pārmērīgas kustības zarnās, ne trīces sajūtas vai spazmas muskuļos. Veselīgs miegs un dzīves uzdevumi tiek risināti bez trauksmes vai pārmērīga stresa.

Ūdens :  ķermenī parādās kā barošana, augšana un eļļošana. Tas atvēsina, mitrina, pielīp, nomierina, mīkstina, izlīdzina un izkliedē. Kad Ūdens elements tiek pausts veselīgi, tas palīdz justies apmierinātam, mierīgi un vienmērīgi izteikties un ļauj lietām notikt viegli un plūsmā. Ūdens ļauj asimilēties, ļaujot ēdienam un pieredzei kļūt par daļu no paša. Savienoties. Veselīgs ūdens elements ieskauj ķermeni ar veselīgu tauku slāni, ieeļļo locītavas un gļotādu, kā arī veido tīru, gludu ādu. Tas sniedz atvērtas un nenosodošas acis un vienmērīgu, plūstošu kustību ekstremitātēs.

Ēters : no 5 elementiem ētrs ir vissmalkākais: vieta, kur viss notiek un vieta, pirms viss notiek. Visas ķermeņa “telpas” pārsvarā ir ētera elements, sākot no zarnām un beidzot ar smalkākajiem kanāliem. Tas ļauj pieņemat savas un citu situācijas tādas kādas ir, atvērtība un elastīgums, dabiska un viegla pielagojamība pārmaiņām un pieņem jaunus izaicinājumus. Ķermeņa “telpas” ir veselīgas un nav ne pārāk saspiestas, ne pārāk vaļīgas. Nav lieku vietu, kur tām nevajadzētu būt. Zarnas ir bez vēdera uzpūšanās, un zarnu kustība notiek katru dienu bez diskomforta. Sievietēm menstruālais cikls ir regulārs un neizraisa gremošanas traucējumus.

Pamata garšas un stihijas

Salds, Skābs, Sāļš, Rūgts, Ass, Savelkošs

Salds ūdens un zemes stihijas 
Pozitīvās emocijas, kas saistītas ar saldo garšas ir mīlestība, prieks, līdzjūtība, gandarījums, laime, skaidrība, apziņa un miers.
Pārmērīgi patērējot var izraisīt tādus stāvokļus kā alkatība, īpašumtiesības, iekāre, pieķeršanās, materiālisms, alkas un neapmierinātība.

Skābs uguns un zemes stihijas
Palīdz aktivizēt smadzeņu darbību, saasināt maņas, sazemēt. Pozitīvie emocionālie stāvokļi, kas saistīti ar skābu ietver domu skaidrību, atzinību, izpratni un noteiktību, redzējumu un vēlmi rīkoties, Saules pinuma čakra.
Pārmērīgi vai nelīdzsvarots stāvoklis liek prātam ieceklēties, radot skaudības, greizsirdības, savtīguma, dusmu, naida un atturības stāvokļus.

Sāļš uguns un ūdens stihijas
Ja prasās sāļums, iespējams, ir vēlme paspilgtināt dzīves “garšu” un krāsas.
Pozitīvi emocionālie stāvokļi, kas saistīti ar sāļu garšu, ietver drosmi, degsmi, pārliecību un entuziasmu. No otras puses, sāls var likt justies mantkārīgam, aizkaitināmam, īpašnieciskam, pārāk ambiciozam un atkarīgam, ja to lieto pārmērīgi
(saldajam un sāļajam ir vairākas iezīmes, kas saistītas ar atkarību un tieksmi)

Ass gaisa un uguns stihija
Ja Asu patērē līdzsvarā, asums dzīvei piešķir nelielu kaislību un sajūsmu. Pozitīvie emocionālie stāvokļi, kas saistīti ar asu garšu, ir skaidrība, kaislība, entuziasms, zinātkāre, vitalitāte, spars un ekspansivitāte.
Tomēr kaut nedaudz pārdozējot, var iestāties negatīvie stāvokļi, kas ietver dusmas, skaudību, aizkaitināmību, konkurētspēju un nepacietību.

Rūgts ētera un gaisa stihijas 
Rūgtums sniedz garīgā plašuma sajūtu, introspekciju, pašapziņu, skaidrību, šī atvērtā enerģija ļauj būt radošākam un domāt ārpus rāmjiem.
Tomēr, ja to lieto pārmērīgi, rūgta garša var likt justies "atdalītam", nervozam, ciniskam, neapmierinātam, satrauktam un bēdu piepildītam.

Savelkošs ētera un zemes stihijas
Palīdz saglabāt audu tvirtumu. Savelošā garša var palīdzēt justies mazliet stabilāk, organizētāk, savāktāk vai piezemētāk. Varētu teikt, ka savelkošā garša apkopo prātu un atved mājās.
Lietojot pārmērīgi, šī garīgā saraušanās un iezemētība var pārvērsties bailēs, trauksmē, skumjās, stīvumā, apsēstībā, aizvainojumā un emocionālā smagumā.

Previous
Previous

Kur apslēpts Ceremoniālā kakao maģiskais spēks?

Next
Next

Garšaugi kakao spēkam